Start door de Balkanlanden.

Vanuit prachtig Venetie vervolgen we onze route door Italie, richting Slovenie. We stappen af van de Reitsma route, die ons in Venetie heeft gebracht. Vanaf nu gaan we de Euro Velo 8 volgen naar uiteindelijk Athene. Het is een vrij vlakke route over de SS14, helaas een drukke weg. Na ruim 100 km komen we aan op camping Girasole. Een leuke plek voor de nacht. De Euro velo 8 heeft 2 varianten en na die ene dag besluiten we de andere variant te gaan fietsen. Door de bergen en meer kilometers maar veelal over leuke kleine weggetjes. Dat blijkt een hele goede keuze te zijn! We fietsen over prachtige paadjes en kleine weggetjes naar schiereiland Grado. We vinden een super mooie camping met een geweldig uitzicht. Dat is genieten zeg!

De volgende dag vertrekken we richting Slovenie. Veelal over gravelpaadjes, langs de wijnranken, komen we aan in Monfalcon. Van daaruit dalen we langs de kust naar Triest. Het is zondag, prachtig weer en de stranden liggen vol. We fietsen via het oude gedeelte achter het station de stad binnen. Wat staan daar een prachtige panden, deels gerenoveerd, deels op het punt om gerenoveerd te worden. En dan vinden we via een fietspad de Sloveense grens. Een bord geeft aan dat we er werkelijk zijn. We fietsen een klein stukje door naar de kust om te kamperen voordat we de volgende dag richting Kroatie vertrekken. We hebben besloten om dit keer niet naar Istrie te gaan, dat hebben we de vorige keer gedaan. Zodoende steken we de punt van Istrie over om uiteindelijk in Rijeka uit te komen. Een zware dag door de bergen volgt. Eerst wordt er geklommen vanuit de Sloveense kust naar de Kroatische grens. Gelukkig gaat dat allemaal prima. We moeten ons telefoonnummer doorgeven en het adres van onze overnachting en we kunnen onze reis in Kroatie beginnen. De douanier geeft ons nog advies welke route we het beste kunnen nemen, de een is nog zwaarder dan de andere. We besluiten de minst zware te nemen maar het blijft pittig, soms wel 16%. Over gravel- en keienpaden komen we uiteindelijk in de afdaling richting Rijeka. We kunnen daar in de buurt geen camping vinden en omdat we beide best wel een beetje moe zijn, besluiten we een appartementje te nemen voor een nachtje. Wat een luxe zeg! Even in een echt bed, een fornuis en een eigen douche…. En wat komen we terecht bij lieve mensen. Bij aankomst komen ze ons heerlijk watermeloen en een koud biertje brengen. Wat smaakt dat geweldig na zo’n vermoeiende dag. Ook krijgen we vanuit hun eigen groente tuintje heerlijk sla en courgettes. Wat een verwennerij.

Na een bezoek aan Rijeka vervolgen we de kustlijn van Kroatie. Wat een mooie uizichten over de baaien maar ook hier is de weg langs de kust weer druk. We gaan de volgende dag gelijk weer omhoog de bergen in. Een hele mooie klim volgt, om 12.00 uur hebben we nog maar 23 km op de teller staan….. Maar we zijn alleen op de wereld, wat prachtig! Na de lunch stijgen we nog een stukje en dan begint de afdaling. We komen op de camping bij ‘der Herr Direktor’: een geweldige man! Hij brengt ons zijn zelf gebrouwen pruimen drankje van 47%. Volgens hem een medicinaal wonderdrankje…. Wat een mooie ontmoeting!

Vanaf de gezellige camping in een hele mooie omgeving fietsen we vrij vlak richting Lovinac. Deze camping is echter gesloten en we fietsen verder. Na een koude cola en een snicker werken onze beentjes weer en beginnen aan de volgende klim. Boven gekomen volgt weer zo’n afdaling waar je van droomt. We kijken onze ogen uit, wat een uitzichten. Als we denken dat we er bijna zijn, volgen er nog 10 hete kilometers vals plat, zonder een stukje schaduw. En heet is hier echt heet, in de zon is het 40 graden. We komen na ruim 125 km aan in Maslenica. We ontmoeten leuke mensen, een Belg en Chinese. Ze zijn onderweg naar een neef in Montenegro. Ze nodigen ons uit om op hun camping in Montenegro te komen. Dat aanbod nemen we graag aan, onze route loopt langs Virpazar, de plek waar de camping zit.

We fietsen door naar eiland Ugljan. Kroatie heeft 1185 eilanden dus het lijkt ons leuk om er in ieder geval een paar te bezoeken. Met de ferry komen we aan in Preko. Met een heerlijk zeewindje fietsen we genietend over het eiland. Het eiland is niet zo druk met (buitenlandse) toeristen. We blijven 1 nachtje en de volgende ochtend stappen we aan de andere kant van het eiland op de ferry richting vaste wal.

De route brengt ons over gravelpaden en via ‘Staza track’ langzaam naar Split. We komen langs een mooi Amphitheater, voordat we langs de kust, via een mooi aangelegd fietspad in het oude Split aankomen. Een mooie stad, met een geweldige grote jachthaven met luxe schepen. 10 kilometer verderop vinden we in Stobrec in een baai een mooie camping. Dit is een lekker plekje om een rustdag in te lassen. Vandaag genieten we even van zon, zee en strand….. (en wassen, bloggen en fietsonderhoud…)

9 gedachten over “Start door de Balkanlanden.

  1. Wat is het volop genieten om jullie te volgen. Jullie zijn mijn voorbeelden ❤ Geniet! En blijf vooral schrijven! Zodra de mail op mijn telefoon verschijnt, neem ik steeds direct even de tijd om te lezen…

  2. Wat zien jullie veel, wat fietsen jullie prachtige routes en wat ontmoeten jullie mooie, bijzondere mensen! En wat is het ontzettend leuk om jullie belevenissen te volgen. Geniet van het volgende stuk van jullie reis!

  3. We vinden het super leuk om jullie te volgen wat een prachtige verhalen groeten van Bas en Truus van Dijk Bennekom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.