Taiwan.

Taiwan, het land dat niet door alle landen erkend wordt, is een mix tussen oud en nieuw, tussen het oosten en het westen. Het leek ons leuk om ons Azie-avontuur op dit tropische eiland af te ronden, voordat China het gaat innemen…
Taiwan is dichtbevolkt, het eiland heeft bijna 24 miljoen inwoners en is zelfs iets kleiner dan Nederland. Het overgrote deel van de inwoners woont aan de westkust met hoofdstad Taipei als bruisende metropool. De rust en ruimte ligt aan de oostkust en de bergen in het binnenland.
De natuur is overweldigend, het land heeft zoveel te bieden. Prachtige natuurgebieden, bergen, watervallen, meren, witte zandstranden en mooie natuurverschijnselen zoals de Taroko-Gorge. Volgens velen zelfs net zo indrukwekkend als de Grand Canyon in de VS.
En wat we ook lazen? Het is een fietseiland! De regering heeft miljoenen uitgegeven om mooie fietsroutes aan te leggen.
Tja….. dat klonk ons als muziek in de oren…

Na ruim 2 uurtjes vliegen landden we 13 maart vanuit Hanoi in Taipei.
Het was al laat op de avond waardoor we de luchthaven helaas niet meer fietsend konden verlaten. Gelukkig waren de mensen heel behulpzaam en bestelden een grote taxi voor ons, waar onze fietsdozen inpasten. Binnen no-time reden we naar ons geboekte hostel vlakbij de luchthaven. Net voor 24.00 uur waren we binnen, we doken heerlijk ons bed in.

Na een goede nachtrust werden we wakker in Taiwan!
We haalden bij de 7-Eleven een ontbijtje en daarna was er werk aan de winkel: fietsendozen uitpakken, fietsen weer rijklaar maken en de bagage uitzoeken. Na een paar uurtjes waren we zo ver, we konden van start!

De oostkust van Taiwan staat bekend om haar ruige rotslandschap met hoge kliffen die van hoog in de lucht  naar ver beneden in zee lijken te storten. We wilden het drukke westen dan ook zo snel mogelijk achter ons laten, op zoek naar de mooie oostkust.

De luchthaven ligt een heel stukje buiten Taipei, we gingen de stad niet in maar besloten dat voor het einde te bewaren. We wilden nu graag gelijk op de fiets stappen. Richting de kust, om via het noorden bij de mooie oostkust uit te komen.
We verlieten ons hostel om vervolgens via onze eerste klim in Taiwan, weer dalend bij de rivier uit te komen. Er liep een leuk fietspad langs de rivier, prachtig aangelegd, zonder dat je het vele verkeer op de grote rondweg hoorde. We kregen gelijk bevestiging: Taiwan fietsland!👍
Onze wereld veranderde helemaal. Was Vietnam na het rustige en dunbevolkte Laos al een hele verandering, nu zagen we enorme wolkenkrabbers en grote, dure auto’s rijden. Westerse standaarden maar tóch ook nog echt Azië. De eetstalletjes met alle geuren en smaken.  Overal chinese tekens op de weg, waar we niets van konden maken.
Het is een mengelmoes van alles…😊
We kochten zo snel mogelijk een simkaart om via de vertaal-app toch met elkaar te kunnen communiceren.
Onze eerste dag werd een mooie eerste kennismaking. ’s Avonds zetten we sinds lange tijd ons tentje weer op bij een boerderij. Een leuke plek, dichtbij zee. Net voor donker fietsten we er nog even naar toe en genoten van de zonsondergang in de Oost-Chinese zee.
We volgden via het noorden de kustlijn. Vaak fietsend over mooi aangelegde fietspaden en genietend van de uitzichten over zee. We kwamen langs verschillende haventjes met felgekleurde vissersboten. De naam van de boot achterop, zo grappig met al die chinese tekens.

Jiufen is een stadje in de bergen, vrij dicht aan zee. Dit dorp heeft bekendheid gekregen in de jaren ’80 omdat de film “A City of Sadness” er is opgenomen. Daarna is het heel hard gegaan met dit stadje, het is een echte trekpleister geworden in Taiwan.
Er zijn heel veel smalle straatjes en steegjes waar je doorheen kunt dwalen. Er hangen honderden lampionnen. Overal kun je traditionele gerechtjes bestellen en klassieke snacks eten.
We klommen vanaf zee de berg op en kwamen aan het einde van de middag in het plaatsje. Het was er mega-druk. Wat een mensen in de steegjes…
Na lang zoeken vonden we een plekje om te slapen en na een welverdiende douche was het al donker geworden.
De dagjes-mensen waren ondertussen allemaal verdwenen en we dwaalden heerlijk door de vele straatjes en steegjes met de verlichte lampionnen. We aten bij een van de vele tentjes en zagen toen pas hoe mooi dit dorp is. Het is zeker de moeite waard om dit stadje te bezoeken.


We startten de volgende ochtend bergop. Vanuit Jiufen moesten we nog 6 kilometer naar de top. We hadden gelezen dat de afdaling die daarop volgde geweldig moest zijn.
Helaas kwamen we in de mist terecht en hadden we geen uitzicht meer.
Boven gekomen, écht precies op de top sprong onze kilometerteller op 50.000 kilometer. Hoe bijzonder is dat!!🙏🙏
Terwijl we foto’s maakten van ons jubileum trok de mist langzaam op en zagen we de práchtige omgeving. De weg liep over een bergkam met aan beide zijden een fantastisch uitzicht.
Wat een euforie, wat een fantastisch moment om onze 50.000 kilometer te vieren op zo’n bijzonder mooie plek!
Na deze mooie bergrit, daalden we weer naar de kust. Het was ondertussen helemaal  opengetrokken en we genoten van het zonnetje en een lekker zeewindje. Een echte feestelijke dag!🎉🎉

De oostkust van Taiwan is, zoals ons in de verhalen was beloofd, écht fantastisch mooi! Maar als je verwacht dat het lekker relaxed freewheelen is langs de kust, dan kom je bedrogen uit. Het is af en toe flink klimmen. Highway 9 loopt langs de kust. De weg splitst zich op sommige delen in tweeën: nr. 9 en nr. 9T. De hoofdweg loopt via vele tunnels, de T-weg volgt de kustlijn. Omdat al het verkeer de hoofdweg volgt, is het super rustig fietsen op de T-weg. Al klimmend kregen we de mooiste uitzichten over de kustlijn en de turquoise blauwe zee. Het enige wat we zagen waren wat mede-fietsers die ons flink aanmoedigden: Go, go, go.. en de duimen omhoog.👍👍
De mensen vinden het erg leuk dat we fietsen in Taiwan, ze zijn erg trots op hun land.

Omdat we aan de rustige oostkust wilden blijven fietsen, werd het een heen- en terug naar Taipei maar dan niet over dezelfde weg.
Vanaf Hualien splitst de kustweg zich en begonnen we aan onze tocht door East Rift Valley, gelegen tussen het centrale- en het kustgebied in. En dat was Taiwan op z’n best, wat een gewéldige route!
East Rift Valley is een ontzagwekkende 180 kilometer lange vallei. Het biedt aan beide zijden uitzicht op de hoge, ruige bergen met in de vallei ontelbare palmbomen, ananasplantages, sinaasappelboomgaarden en heel veel rijstvelden. Het staat bekend als de graanschuur van Taiwan. Het water is er zo vers en zuiver, dat de lokale bevolking beweert dat de rijst die daar wordt geoogst de meest geurige van het eiland is. Ming verlekkerde zich al fietsend aan die heerlijke geur van zijn lievelingseten….😉


Het was echt alleen maar groen, groener, groenst. En de plantjes zijn, net zoals in Vietnam, net gepoot. Prachtig!
We besloten te stoppen in Guanshan en er een dagje te blijven. Waar kan dat beter dan in zo’n mooi gebied?
Guanshan is een klein stadje, één van de meest charmante gebieden in Taiwan. Na het ontbijt stapten we op onze fietsen voor een rondje rondom Guanshan. Zonder fietstassen, wat een luxe!
Dit fietsrondje is het allereerste fietspad dat in Taiwan werd aangelegd.
Het vlakke rondje leidde ons langs uitgestrekte rijstvelden en uitzichten op het berglandschap.
Al met al een fijn ontspannen dagje. De beentjes kregen even rust en wij genoten in het dorp van de Taiwanese drink- en eetstalletjes.
Het is wel zaak om hier doordeweeks te gaan fietsen, in het weekend moet het een gekkenhuis zijn, gezien de honderden fietsen die we bij de fietsverhuurbedrijfjes zagen staan.
De Taiwanezen trekken er vanuit het drukke westen in de weekenden massaal op uit voor ontspanning. De bergen, de oostkust en de stranden in het zuiden. Ze genieten van hun mooie land!

Na 180 kilometer door East Rift Valley kwamen we aan in Taitung en dat betekende ook weer terug aan de kust. Van daaruit gingen we verder zuidwaarts.
De route liep een stuk langs de kust voordat we bij het plaatsje Daren het binnenand weer in trokken om het onderste puntje van Taiwan over te steken, naar de Zuid-Chinese Zee.
Landinwaarts in Taiwan betekent ook gelijk weer klimmen.
Op de top van de berg ontmoetten we een groepje Taiwanese racefietsers. Wij aten net een broodje ei met tomaat en dat vonden ze zoooo bijzonder, daar wilden ze een foto van maken. Zelf genoten ze van hun bakje noodles….😂😂 Tja, die gekke westerse mensen….


Er volgde na de lunch een heerlijke afdaling, het laatste stuk van de afdaling zagen we de zee alweer voor ons liggen. We waren nu echt in het zuiden van Taiwan. We volgden de kustlijn aan de andere zijde van het eiland.
Dit gedeelte is beroemd om zijn mooie, witte stranden.
Het is nog geen hoogseizoen in Taiwan, doordeweeks was het aan de kust heel rustig. Het zuiden van het eiland heeft het mooiste weer, we fietsten van baaitje naar baaitje.
Net bij Cape Eluanbi, het meest zuidelijke puntje van het eiland, zetten we onze tent op. Onder de kokospalmen en een dakje boven ons hoofd als bescherming tegen de warmte en de vallende kokosnoten….😉 Een heerlijke plek waar we ’s avonds de zon in zee zagen zakken en genoten van de zwoele avond.

Vanaf het meest zuidelijkste puntje in Taiwan startten we, om via de oostkust, weer noordwaarts te gaan fietsen.
De eerste 50 kilometers waren werkelijkheid fantastisch. Een hele rustige route langs een gewéldige kustlijn. Het was heel veel stoppen en foto’s maken. We hadden zelfs een stop in de Taiwanese woestijn…😉


Highway 11 is een beroemde kustweg langs de oostkust en heet niet voor niets: East Coast National Scenic Area. De weg verbindt Taitung met Hualien. Op de heenweg fietsten we door East Rift Valley, nu gingen we deze beroemde kustweg volgen.
We stopten op verschillende mooie plekjes om te genieten van de enorme rotspartijen. De bergen soms loodrecht naar beneden de zee in.  Wat een mooie route, de weg doet zijn naam alle eer aan! Bij een hele mooie route hoort ook een mooie aankomst: we ontdekten een paradijsje aan zee. Onze tent stond op een geweldige plek. Er was niemand, de eigenaar ging om 18.00 uur weg, we hadden het rijk alleen. We kookten ons potje en genoten van de ruisende zee.


We namen de volgende ochtend afscheid van ons fantastische plekje en zetten koers naar Hualien.
Ruim 80 kilometer hadden we nog tegoed op ‘East Coast National Scenic Area’ en het was wederom een prachtige route.
We verwachtten een aantal makkelijke fietsdagen maar dankzij een harde tegenwind werd het toch nog pittig fietsen. De uitzichten aan beide zijden van de weg bleven ons verwonderen. Het dikke wolkendek boven de bergen, de rijstvelden die soms bijna doorliepen tot aan zee en de grote oceaan met de ruige rotsen en onstuimige golven.

Hualien is de toegangspoort tot Taroko National Park. Op de heenweg waren we vanwege het slechte weer de bergen niet ingefietst, nu wilden we het alsnog gaan proberen.
Taroko-Gorge is een 19 kilometer lange kloof die is gevormd door duizenden jaren van erosie en uitgehouwen door de Liwu-rivier die er dwars doorheen stroomt.
De Taroko-Gorge kun je niet overslaan als je naar Taiwan gaat.
Vanuit Hualien fietsten we eerst 20 kilometer naar het bezoekerscentrum van het National Park. We vroegen wat informatie over het kamperen in het park en begonnen aan de klim. De weg kronkelt langs de smaragdgroene Liwu-rivier met aan weerszijden torenhoge marmeren muren en kliffen. Wat een natuurgeweld!
We keken onze ogen uit, fietstend langs al die hoge bergtoppen, steile kliffen, watervallen en de snelstromende rivier. We passeerden meerdere rode bruggen en zagen heel veel aangegeven trails onderweg. We stopten zo vaak om te genieten van alle pracht!
Al klimmend werden we aangemoedigd door een groep Taiwanezen die zich per touringcar door de kloof liet rijden. Natuurlijk moesten we gezamenlijk op de foto.😊


We vonden op een kampeerterrein aan de gorge een geweldige kampeerplek. We hadden voldoende boodschappen gedaan voor de komende dagen, er was stroom en water, we konden ons prima redden op deze afgelegen plek.
Het werden twee fantastische trail-dagen. Langs de gorge zijn verschillende trails uitgezet. Allemaal heel netjes en precies aangegeven, op z’n Taiwanees! De uitzichten op het helder groene water in de gorge waren fantastisch! Begrijpelijk dat Taroko National Park tot de top drie highlights van Taiwan behoort.
Na al het moois in Taroko zijn we teruggefietst naar Hualien en daar tikten we onze 51.000 kilometer aan!
We besloten om vanuit Hualien met de trein naar Taipei te gaan. Dit laatste gedeelte van de route hadden we op de heenreis al gefietst en was een stuk drukker. We gingen Taipei bewonderen!

Drie dagen hebben we ons vermaakt in de bruisende hoofdstad van Taiwan. Taipei heeft ongeveer 3 miljoen inwoners, is schoon, goed georganiseerd én druk! We hebben echt onze ogen uit gekeken, het is een stad vol met wolkenkrabbers, tempels, eetstalletjes, auto’s en miljoenen scooters.
De inwoners van de stad zijn vriendelijk en behulpzaam, net als de hele bevolking van Taiwan.
We zijn naar verschillende night markets geweest, hebben veel tempels bekeken en zijn door vele leuke wijkjes gestruind.
Aan de rand van Taipei zit de Maokong Gondola, een gondel die ons in de bergen bracht. Er zijn verschillende trails uitgezet en we kwamen langs mooie theeplantages. Je bent helemaal in de natuur terwijl je de stad in de diepte ziet liggen. Prachtig!
En natuurlijk hebben we gigantische wolkenkrabber Taipei 101 bewonderd. We beklommen Elephant Mountain en na ruim 500 traptreden kregen we als beloning het mooiste uitzicht op de stad met Taipei 101 als blikvanger.

Onze fietsreis in Taiwan zat erop en die heerlijke dagen in Taipei waren een afsluiting van onze reis in Azië.
We vonden het heel bijzonder om in dit land te fietsen en het een beetje te leren kennen. Er zijn heel weinig westerse toeristen, je bent echt in een andere wereld met hele andere gewoontes.
Onze laatste 3 maanden (sinds onze terugkeer) in Laos, Vietnam en Taiwan waren geweldig! We hebben er allebei ontzettend van genoten.

Negen maanden lang hebben we in Azië gefietst in
8 verschillende landen. Het voelt voor ons als een soort van thuiskomen.
We zijn heel dankbaar dat we na onze onverwachte terugkeer naar Nederland, tóch weer verder konden om onze reis af te maken.
Maar nu was het tijd om terug te gaan, gezien de gezondheid van de ouders van Jacoline. De afstand met Nederland vonden we te groot.
51.000 kilometer hebben we op de trappers gestaan.
Achter deze 51.000 kilometer zitten vele liters zweet, ontelbare geluksmomenten, hoogte- en dieptepunten, onbeschrijfelijke emoties en aangrijpende ontmoetingen. Al deze dingen maken fietsen over onze wereld zo waanzinnig mooi en intens. Het heeft onze kijk op de wereld absoluut veranderd, het bleek één grote leerschool!

Ondertussen zijn we al weer een week in Nederland. Onze bedoeling is om na een aantal weken de draad weer op te pakken, maar dan dichterbij huis. We hebben geen vaste plannen maar we denken aankomend voorjaar/zomer in Europa te gaan fietsen: Frankrijk, Spanje en Portugal. Zo kunnen we wat makkelijker en vaker naar Nederland. Terug naar onze lieve ouders zolang het nog kan!💞

Hartelijk dank allemaal, dat jullie ons al zo lang volgen en voor alle mooie reacties. Of het nu familie, vrienden of onbekenden zijn, het is voor ons altijd erg gaaf om te zien en horen wie ons allemaal volgt. Dat geeft ons heel veel positieve energie!😍😍😍

4 gedachten over “Taiwan.

  1. Prachtige reis. Zelf ook veel gefietst over de wereld maar jullie reis is wel heel bijzonder. Leuk dat ik jullie heb kunnen volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.